Vangelis

Yamaha CS-80
Fender Rhodes
geboren in 1943 te Griekenland
Roland VP 330 (strings/choral)
Emulator

Ruim 30 solo-albums staan op naam van deze muzikale synthesizer grootheid. De muziek van Vangelis is veelzijdig en wordt gekenmerkt door klanken uit de Yamaha CS-80 synthesizer. Naast de CS zijn het voornamelijk de Fender Rhodes piano klanken, de VP 330 strings en de Emulator 2 percussieklanken die het spectrum completeren. Luister en kijk maar eens hoe Vangelis dat demonstreert: voorbeeld 1, voorbeeld 2.

De CS-80 neemt toch wel een bijzonder plek in in het instrumentarium van Vangelis. In bijna iedere track van de meester is de CS ruimschoots aanwezig. Het is een bijzondere (schaarse) synthesizer die uitmunt in het controleerbare (vandaar ook de naam: CS oftewel Controllable Synthesizer). De CS-80 is in feite een dubbele CS-60 synthesizer en dat maakt het mogelijk om 2 verschillende klanken tegelijk weer te geven. Zeer herkenbaar is de dubbele brass-sound die in de dubbele modus heerlijk gaat zweven. De CS80 beschikt over een uitmuntend gebalanceerd toetsenbord met polyfone aftertouch en een zogenaamde ribbon control waarmee toonhoogte variaties gemaakt kunnen worden. De CS60-80 synth heeft een fylosofie, die moet je eerst begrijpen voordat je het instrument gaat bedienen.

foto van de Nemo studio in London

De muziek van Vangelis is o.a. dankzij de CS80 dynamisch en zit vol emotie. Strings dragen ook hun steentje bij in het gevoel en worden gespeeld met de Roland VP-330.

Het zijn overwegend synthesizers die Vangelis ten gehore brengt maar de Fender Rhodes ontbreekt amper. Een voorbeeld van het gebruik van een akoestische piano is te horen in het beroemde Chariots of fire.

altijd lachen met Evangelo Papathanassiou...