home | bio | spul | muziek | helden | contact | links

Lots of stuff?!

Synths en Stuff dat ooit in m'n bezit was, en in sommige gevallen nog steeds is...

c/n

Reason & Nuendo

De basis voor het maken van muziek bestaat in mijn geval uit een software-setup waarbij Steinberg Nuendo en Propellerheads Reason aan elkaar gekoppeld zijn. Reason voor het maken van een muzikale basis, Nuendo voor het toevoegen van additionele midi instrumenten en/of VST plugins, het opnemen van audio (zang/instrumenten e.d.), het eventueel synchroniseren met beeld en het maken van de eindmix.

Een verbluffende combinatie!

Prophet 600

Seqential Circuits Prophet 600

Zes stemmige analoge synthesizer uit 1982. Samen met de Roland Jupiter 6 de eerste synthesizer voorzien van Midi (zelfs system exclusive in tegenstelling tot de Jupiter 6). Er is ook een realtime sequencer aan boord. In de handleiding staat letterlijk dat de P600 klinkt als zijn grote broer, de Prophet 5, voor de helft van het geld. Ik herinner me de conclusie van de test uit de Music Maker: "Synthesizer van ver onder de 10.000 gulden die klinkt als een synth van ver boven de 10.000 gulden". Luister naar '600 Prophets' in de muziek sectie.

 

Yamaha S90ES

De S90ES beschikt -naast een arsenaal aan instrumenten- over een uitstekend toetsenbord met aftertouch. Vergezeld van uitgebreide master control functies en mackie remote is dit een perfect basis-instrument voor in de studio.

 

 

 

Roland JX-3P

6-stemmige synth uit 1983 met standaard voorzieningen (2DCO/1VCF/1LFO/1EG) en 256 step sequencer.

Met de midi expansion module van Organix is de JX3P aanslaggevoelig via een extern midi keyboard te bespelen en kan het met de Behringer BCR 2000 worden geprogrammeerd. Een enorme verrijking van de mogelijkheden.

 

JVC KB700

JVC KB-700

Prachtige strings (a la Solina Strings ensemble), een monofone synth sectie en analoge drumcomputer met (zoals het hoort op een keyboard) automatische begeleiding.

Ekosynth P15

Italiaanse mono synthesizer uit 1979, voorzien van 15 presets, lfo, vcf, vca en portamento. Kracht van de synth zit 'm vooral in de vibrato en tremolen effecten en leent zich uitstekend als solo synth.

Luister naar de track Retro Bossa waarin de Ekosynth voor een belangrijk deel is vertegenwoordigd.

Electro Harmonix FX

Mistress Flanger/Filter Matrix en Smallstone phaser uit de jaren 70.

Mistress: de spectrum frequentie kan handmatig worden afgesteld of door een lfo worden gestuurd. Veelzijdige mogelijkheden met relatief weinig knoppen. Opvallende artiesten met de Mistress: de synthsound van Jean Michel Jarre (Oxygene 5 in het bijzonder) en de gitaarsound van David Gilmour (Pink FLoyd).

 

1

Korg MS20 legacy

USB controller van de legendarische MS-20 uit 1978. Geen analoge componenten, wel een fantastische emulatie, een soundbank en polyfonie!

 

Behringer BCR2000

USB controller met 32 rotary controllers e.a. Een ideale controller voor het bedienen van onder andere softsynths. Tevens is dit in mijn geval dé vervanger geworden van de Roland PG200, de editor van de JX3P (dankzij de midi expansion van Organix).

 

 

 

Keio Mini Pops MP-7

Dit fantastische apparaat stond al enige tijd op m'n verlanglijstje en is inmiddels aan het assortiment toegevoegd. Keio is wat later Korg zou gaan heten. Het apparaat stamt uit eind jaren 60 en heeft 20 ritmes (verdeeld over 2 banken) met 15 percussie klanken, inclusief de beroemde "Quijada" bekend uit de muziek van Jean Michel Jarre. Jarre gebruikte een combinatie van beats (zie knoppen op foto), te weten Beguine en Slow Rock in Oxygene Part 4, Rumba en Rock 1 in Oxygene Part 6. Onder de eerste 3 sliders zijn het volume van de Quijada, de Guiro en de Tambourin te regelen die in iedere beat hetzelfde patroon spelen, zelfs als er geen enkele beat gekozen is blijven ze hoorbaar. Jarre maakte hier gebruik van in Equinoxe part 5.

Nota bene: er is ook een variant op de Minipops van het merk Univox uitgebracht, type SR-95. Ziet er exact hetzelfde uit (zie foto: boven de SR-95, onder de MP-7) maar klinkt toch behoorlijk anders. Behalve dat de instrumenten anders getuned zijn, klinken de patterns onderling ook verschillend. Ik heb patterns van beide machines gecombineerd in een luistervoorbeeld. Met identieke instellingen hoor je steeds een aantal ritmes, eerste de Univox, daarna de Korg. Vervolgens hoor je de ritmes tesamen: op het linker kanaal de MP-7, op het rechter kanaal de SR-95.

Korg_MP7_vs_Univox_SR95_Minipops.mp3 (met dank aan Erik voor het ter beschikking stellen van zijn SR-95).

Rhythm Ace FR-1L

Een van de allereerste ritmeboxen ooit (1966)! Rhythm Ace was het merk dat later Roland zou gaan heten. Het apparaat heeft 16 vaste ritmes waarvan de clave, snare en bekkens uitgezet kunnen worden. Meerdere ritmes kunnen tegelijkertijd weergegeven worden. De sounds kunnen aan de binnenzijde worden aangepast in toonhoogte en decay.

Eminent Unique 310

Dit nostalgische orgel uit 1971 voorzien van Rithmix ritmebox en Small Stone phaser mag ik inmiddels m'n trotse bezit noemen! Het orgel met z'n unieke string-sound speelt een belangrijke rol in de muziek van Jean Michel Jarre...

Het orgel werd begin jaren '70 in productie genomen en tref je hede ten dage meestal niet in optimale conditie aan. Maar omdat het orgel geheel analoog is opgebouwd zijn de meeste defecten goed te repareren. Neem maar eens een kijkje op de Eminent restauratie pagina.

 

Korg KPR-77

Drumcomputer uit 1982, gelanceerd als tegenhanger van de Roland TR-606. Veel gebruikt door Martin Agterberg, Nova e.a. Het apparaat is een verschrikking om te programmeren maar biedt daarentegen opmerkelijke snufjes.

Gezocht: originele cassette met factory presets.

Godwin Strings

M'n allereerste keyboard! Ik denk er met warme gevoelens aan terug. Dat 'ie nogal ruiste vergeet ik voor het gemak maar even...

Siel Cruise

M'n eerste synthesizer! Monofoon wel te verstaan met een polyfoon ensemble gedeelte.

Meer info:

Link 1
Link 2
Link 3
Sounds

Roland Juno 106

M'n eerste polyfone synth; mede dankzij de chorus een mooi klinkende synth die ook nog eens makkelijk te bedienen is.

Korg Polysix

Een geweldige low-budget synth. De basis in de muziek van Martin Agterberg...

Roland Jupiter 6

Analoge 6-stemmige synth met 2VCO's per stem. Verder 2 lfo's, 2 EG's, cross modulatie, arpeggiator en 2 parts mulitimbraal. Dit is een van (zo niet, dé) eerste synthesizers met MIDI. Volstrekt anders dan de Jupiter 8 met een eigen karakter. Ideale synth voor 'snel' resultaat, vooral voor het leggen van kamerbrede tapijtjes...

Elka MK-55

Uitstekend masterkeyboard met polypressure. Ook verkrijgbaar met gewogen toetsen (MK88).

Handleiding.pdf (engelstalig)

Akai Samplers

S900, S950 en S1000

Roland JV1080

Basisinstrument; prima op de buhne.

Yamaha FB-01

Niet te programmeren, wel erg leuk om mee te experimenteren...

Emu Proteus1

Basisinstrument...

Roland MT-32

M'n eerste multitimbrale module. Een ontzettend leuk apparaat voor weinig geld, ideaal voor de beginner.

Yamaha TX-7

Ooit veel voor e-piano's gebruikt.

Boss DR110

M'n eerste drumcomputer ooit.

TR 636

Roland TR-626

Eigenlijk een 505 maar dan uitgebreid met extra klanken en gescheiden uitgangen. Wat deze machine vooral interessant maakt (voor de analoge liefhebbers onder ons) zijn de sync opties met o.a. de mogelijkheid om te syncen via trigger, desgewenst gelijktijdig aan midi tijdcode.

Roland TR-505

Krachtige interface en dus eenvoudig te bedienen. De klank is wel wat achterhaald maar voor de prijs [waarvoor de 505 hede ten dage is te vinden] een prima machine om mee te beginnen.

Roland TR 606

Roland TB 303

Nooit gebruikt waarvoor ze momenteel populair zijn...

Casio PT-20

Casio PT-20

Hier begon het allemaal ooit mee, m'n allereerste keyboard met ritmebox en begeleiding en een heuse sequencer! Nostalgisch bezit geworden en heb 'm nog gebruikt op de CD Analogue Age.

 

 

Geersing Muziek