logo

vlag

 

condensers

 

 

 

1

3

4

5

6

Elco's vervangen

Onze geliefde Eminent is op leeftijd en dat zullen we weten ook. Naast mechanische gebreken krijgen we te maken met de hoge leeftijd van o.a. de condensatoren. Slechte condensatoren resulateren in ruis, brom of in het algemeen zelfs tot disfunctioneren. De E310 zit boordevol met condensatoren en het gaat erg ver om ze allemaal te vervangen. Het zijn met name de grote electrolytische condensatoren die het eenvoudigst kunnen worden vervangen ter verschoning van het geluid. In de E310 gaat het dan vooral om de grote elco's op de voeding (4700uF) en de versterkers (2200uF). Kies ter vervanging gelijke capaciteits-waardes als het origineel maar met een werkspanning van 40V ipv 25V (de orgels waren ontworpen voor 220V maar krijgen hede ten dage 230V voor hun kiezen).
Let wel: de nieuwe condensatoren zijn kleiner en voor de voedings-elcos moeten nieuwe gaten worden geboord in de print.

Liever geen elco's vervangen omdat je het orgel liever in originele staat wilt laten? Plaats de vervangende elco dan in het origineel:

1) zaag de onderkant van de elco -boven het riggeltje- af.
Let op: de onderkant van elco bestaat uit een kunstof ondergrond; zaag het niet te kort af ter voorkoming van beschadiging van de ondergrond.

 

 

2) verwijder het papier met een tang.
Let op: de condensator is gevuld met electroliet, vermijd contact met de huid! (spoelen met water en waarschuw een arts als het in de ogen komt)

 

 

3) stop het natte papier in een plastic zakje ter verwijdering

 

 

 

4) soldeer de nieuwe elco op de contacten van de 'oude' onderkant

 

 

 

5) plaats de oude huls over de nieuwe elco. Gebruik wat lijm om de huls vast te plakken. Plaats het geheel terug in het orgel.
Let op: niet te heet solderen om te voorkomen dat de nieuwe eclo aan de binnenkant los gaat.

 

 

6) dit is de elco van de versterkers en hiervoor geldt hetzelfde verhaal ter vervanging. De behuizing is echter wat kleiner dus zoek een vervanger die past.

klik op foto's voor vergroting

onderaanzicht

Register knoppen

Register knoppen kunnen afbreken aan de binnenkant. Het gaat om een klein onderdeel met pinnetjes waardoor de draad-contacten lopen. Oorzaak van deze breuken ligt 'm in het feit dat onderhoudsmonteurs ooit de verkeerde contactspray gebruikten om de draad-contacten te reiningen. Deze spray knaagde aan het plastic waarop deze op de zwakste plek afbraken. Eminent heeft later stickers aangebracht aan de binnenkant van het orgel met voorschriften voor gebruik van de juiste spray...

Serviceburo de Bruijn heeft deze onderdeeltjes in voorraad.

Om de afgebroken onderdeeltjes te vervangen dienen de register panelen te worden verwijderd (3 panelen a 2 schroeven). Let bij het verwijderen op een goede doorvoer van de draad-contacten. De reeds afgebroken pinnentjes kunnen het best worden uitgeboord waarna de nieuwe erop kunnen worden geplaatst.

< closeup van afgebroken onderdeel; let op de pinnetjes die nog in de registerknop zitten.

 

 

 

 

< uitboren van de pinnetjes

 

 

 

 

 

< jaartal

 

 

< contactspray info

Register en pedaal contacten

De contacten van de registerknoppen oxideren (net als die van de bassen). Reiniging vindt plaats middels het voorzichtig schuren van de contacten met een fijn schuurpapiertje of een slijpsteentje.

Het opschuren kan direct plaatsvinden aan de bovenkant in het orgel (na verwijdering van de registerknoppen), of eenvoudiger door het bovenste metalen frame naar boven te kantelen. Verwijder hiervoor de twee voorste schroeven van het frame links en rechts. Zodra het frame naar boven staat kunnen de contacten van onder af via een speciaal gemaakte sleuf (zie bovenkant foto) worden geschuurd.

N.b: instructies op deze site zijn gebaseerd op de 'standaard' versie; er zijn lichte verschillen met het binnenwerk van de 'Theater' versie!

Jack plug contacten

Nog meer oxidatie: de inwendige contacten van de jack-plug aansluiting [voorzijde orgel] kunnen geoxideerd zijn wat gepaard kan gaan met vervelende bijwerkingen (mono/microfoonwerking e.d.). Reinig de contacten (3 halve bolletjes) met contactspray en plug daarna een stekker een aantal keren in en uit om de contacten even goed te laten bewegen.

Toetsenbord

Bij haperende toetsen dienen de zogenaamde vergulde veertjes op de printplaat een slag te worden gedraaid. De contacten van de toetsen verlopen via deze veertjes, per klankbron 1. In het bovenklavier zijn er 5 veertjes per toets, in het onderklavier 3.

Om bij de veertjes te komen moet eerst het bovenste metalen frame omhoog worden gezet(zie register en pedaal contacten). Daarmee wordt het toetsenbord al goed zichtbaar.

Schroef vervolgens aan de buitenkant van de kast de 2 schroeven los (n.b. de doppen zijn voorzien van schroefdraad). Met het los schroeven van 2 frame-schroeven aan de binnenkant van de kast kantelt het frame -compleet met toetsenbord- naar beneden.

 

 

 

< Via de onderkant zijn de veertjes nu goed zichtbaar en wordt de werking duidelijk zodra je een toets indrukt.

 

 

 

 

 

< Aan de bovenzijde van de print zijn de 5 soldeerpunten alwaar de vergulde veertjes aan vast zitten goed zichtbaar. Voorzichtig aantippen met de soldeerbout (ervaring gewenst) en de veertjes voorzichtig met een tangetje een slag draaien. De veertjes van het onderklavier zijn een stuk lastiger te bereiken.

 

 

 

Drukknoppen en faders

Drukknoppen en faders dienen te worden gereinigd met lucht en contactspray op alchohol basis (nooit vet-houdende spray gebruiken!). Het is belangrijk het vuil goed weg te blazen alvorens te sprayen omdat anders het vuil wordt gemixed met de spray. Het gebruik van spray is niet zonder risico en zal niet in alle gevallen helpen. Een aardige discussie voorzien van goede uitleg is te vinden op het Synthforum.

Het paneel van de string-sectie (foto links) is eenvoudig te verwijderen met een bout aan de bovenkant van het paneel (hou aan de binnenkant de moer, het ringetje en het frame goed vast tijdens het losdraaien voordat alles in het orgel valt).

Het onderste paneel met de 4 faders is lastiger te verwijderen. Dit komt vooral doordat een van de schroeven deels onder het toetsenbord zit. Daarvoor dienen 2 toetsen te worden verwijderd: maak eerst het veertje van de toets los (zie foto links), druk vervolgens het witte pinnetje van de kantelaar in en schuif de toets voorzichtig naar je toe. Als beide toetsen zijn verwijderd is de schroef te verwijderen (er zit ook een schroef aan de onderkant).

 

< Onderste paneel met de 4 faders. De balance fader schijnt vaak kapot te zijn; helaas is deze (stereo) fader slecht te verkrijgen...

 

 

 

De panelen aan de linkerkant van het orgel zijn eenvoudiger te verwijderen. Op de foto is de achterzijde van het bovenste paneel zichtbaar (let op: 220V op hoofdschakelaar!).

 

Zwelpedaal

Het pedaal werkt door middel van een lampje en een licht-gevoelige cel. Bij het indrukken van het pedaal beweegt een schotje aan de binnenkant zodanig dat de licht-gevoelige cel minder licht krijgt opgevangen met een toename van volume als resultaat. Het lampje gaat wel eens kapot of maakt geen goed contact; in dat geval zal het orgel op z'n hardst klinken.

Om het pedaal te verwijderen dient een schroef aan de voorkant te worden verwijderd. Trek het pedaal aan de onderzijde naar je toe. Het pedaal kan worden geopend door de bout aan de zijkant los te draaien. Het lampje heeft de gelijkenis van een fietslampje, maar dan een van 24 volt.

diversen
< Eén van de 6 'ensemble' prints verantwoordelijk voor de beroemde string-sound!

< Voeding en aanpassing voor Rithmix (was ooit een apart verkrijgbare assecoire van rond de 800 gulden). De grote trafo is voor het orgel zelf en leidt naar de voedingsprint (zie hieronder).

< Voeding orgel

< Orbitone versterker: op deze plek komen de signalen van de diverse klankopwekkers samen om vervolgens door 3 versterkers te worden geleid naar de luidsprekers.

 

 

 

 

< Orbitone versterker achterzijde

< Modulation cirquit voorzijde

 

 

 

 

 

 

 

< Modulation cirquit achterzijde

 

 

< Oscillatoren: hier worden de basistonen gemaakt voor het gehele orgel. De in totaal 12 oscillatoren worden geleid door delers; bij het passeren van een deler wordt de frequentie steeds gehalveerd. Er zijn 5 tot 6 delers per oscillator.

Een defect in een deler klinkt zo; omdat in dit voorbeeld in alle oktaven hetzelfde probleem voorkomt is de eerste deler dus defect.

< Serienummer achterzijde orgel

 

Restauratie op eigen risico; de auteur van deze website kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud ervan.