Eminent Historie
meubelfabriek in Waddinxveen
orgelfabriek in Bodegraven

 

De heer Vreeken startte ergens in de jaren 20 van de vorige eeuw in Bodegraven met de bouw van Harmoniums. In de jaren 60 wordt Eminent opgericht door de zonen Kees, Frits en Louis Vreeken. In de jaren 70 bracht Eminent orgels met het beroemde string-ensemble op de markt en ging de firma uiteindelijk in de jaren 80 ten onder. Eminent maakte gelijk een doorstart, vestigde zich in Lelystad en concentreert zich hede ten dage op de fabricage van electronische klassieke orgels voor zowel thuis als in de kerk: www.eminentorgans.nl

 

1
Het ontwerp van ieder orgel begon op de tekentafel. Hier zijn 2 technisch tekenaars aan het werk aan een electronisch schema.
In de fabriekshal werden delen van het orgel voorgeproduceerd. Op de voorgrond werden o.a. trafoblokken in elkaar gezet, aan de linkerkant de pedalen. Achterin de foto werden de diverse printjes op metalen frames geschroeft. Deze metalen frames werden met scharnieren in het orgel gemonteerd zodat reparaties eenvoudig plaats konden vinden.
2
3
Draadbomen werden gemonteerd op een metalen frame, wat op deze foto goed te zien is. Deze werden vervolgens allemaal met de hand gesoldeerd omdat men destijds geen connectoren wilde gebruiken, die zouden namelijk storinggevoelig zijn.
De Eminent 2000 Grand Theatre wordt uitvoerig aan tests onderheven.
4
5
Het testen van orgels gebeurde onder andere door ze enkele dagen aan te laten staan. Een gebruikelijk methode bij een nieuwe productlijn om eventuele ontwerpfouten te elimineren.
Vijf productieteams waren totaal dagelijks aan het werk. Gemiddeld werden er zo'n 100 orgels per dag geproduceerd! Deze werden geëxporteerd naar o.a. de Benelux, Scandinavië en Canada.
6
7

Het beroemde string-ensemble werd in diverse orgels ingebouwd: 310, 510, 1500, 1600, 2000 en 2500.

Van de kroonjuwelen van Eminent (1500, 1600, 2000 en 2500) werden zelfs LP's uitgebracht met bekende liedjes. Luister maar eens naar een door ons gemaakte compilatie van de Eminent 1500.

Met dank aan Jos en Annemiek den Boer (JdB Audio)