logo

vlag
anekdotes

Eminente details...

Jean Michel Jarre (J.P. Geersing)

Het was Jean Michel Jarre die in in de jaren 70 bekendheid verwierf met de eerste volledig electronische wereldhit Oxygene. Een typerende sound (phasing strings) was hét kenmerk van veel van Jarre's muziek en het specifieke recept wist hij tot en met de jaren 90 verborgen te houden. Het was Johan Schurer die -na jaren onderzoek- dit geheim wist te onthullen. Het was natuurlijk Jean Michel Jarre zelf die de Eminent strings voorzag van een Electro Harmonix Smallstone phaser, maar nu het recept bekend is kan menig Jarre fan deze fenomenale sound zelf ervaren. Dankzij Johan Schurer!

Orbitone (J. Schurer)

Ing Vreeken is een van de gebroeders Vreeken die Eminent begonnen was. Over zijn 'Orbitonbe' vinding: het idee komt voort uit de krachtstroom techniek (meerfasen, en dat is het 1e geniale overgens). Het 2e geniale punt was het gebruik van 2 LFO's voor de modulatie. Dat maakt de 310 niet loop-baar. Ze lopen immers nooit exact in de pas. Eminent had jammer genoeg geen wereldwijd patent aangevraagd. Zodoende kon ARP (met wie ze later gingen samenwerken en zelfs kort eigenaar van waren) patent voor de rest van de wereld aanvragen en de technologie, zei het iets aangepast, in de ARP Quadra stoppen. Het was een hele rel. Vandaar dat er ARP Stringensembles bestaan (made in Holland). Ze hadden geen flauw idee van de belangrijkheid van hun uitvinding.

Een lesley vervanger (H. de Bruijn)

Een Eminent als de 310 was door de ontwerpers aanvankelijk niet voorzien. In z'n voorloper -de 300- zat nog een origineel lesleysysteem (waarbij geluid wordt vertraagd door ronddraaiende luidsprekers met een zeer ruimtelijk effect als resultaat). Eminent zat in die tijd met leveringsproblemen van deze lesley's en daarnaast waren ze nogal duur. Dus kreeg de ontwikkelingafdeling opdracht een elektronische nabootsing te ontwikkelen van dit lesleysysteem. Toevallig deed de IC (Integrated Circuit, ook wel chip) in die tijd net z'n intrede en daarvoor gebruikte men een type die in staat was geluid te vertragen. Het verhaal gaat echter, dat door te experimenteren met de schakeling, het stringeffect toevallig werd geboren. Technici kunnen in het elektronisch schema ook zien dat het systeem voor de elektronische lesley (orbitonesysteem geheten vanwege octrooirechten) bijna hetzelfde systeem is als het stringsysteem. Oftewel, men ontwikkelde een elektronisch lesleysysteem en kreeg er bijna voor niets een stringsysteem bij, wat achteraf natuurlijk het orgel alleen maar ten goede is gekomen!

Contactspray (H. de Bruijn)

Er was een moment waarop opvallend veel orgels juist ná onderhoud door monteurs defecten vertoonden. Het ging om een klein plastic onderdeel waar draad-contacten doorheen lopen. Veel van deze onderdeeltjes braken af omdat bleek dat onderhoudsmonteurs de verkeerde contactspray gebruikten om de draad-contacten te reiningen. De spray knaagde aan het plastic waarop deze op de zwakste plek afbrak. Eminent heeft later stickers aangebracht aan de binnenkant van het orgel met voorschriften voor gebruik van de juiste spray... (zie restauratiepagina)

Hilversum 3 (J. den Boer)

Alle werknemers hadden in de fabriek een koptelefoon op. Deze had ten eerste een dempende werking maar was tevens voorzien van een radio met het toenmalige Hilversum 3. Een voormalig medewerker kan zich de lach-salvo's in de fabriek nog goed herinneren als er op de zender iets lolligs gebeurde... Tegenwoordig zijn dergelijke koptelefoons overigens verboden in fabrieken; collega's zouden niet kunnen worden gehoord in het geval van nood...

Faillisement (J. den Boer)

In de jaren 80 concentreerde Eminent zich op een geheel nieuwe productlijn. De nieuwe orgels zouden worden gebaseerd op een chip die speciaal voor Eminent zou worden gemaakt. Er was reeds flink geinvesteerd in de nieuwe productlijn maar de chip werd nooit geleverd. Het doek viel voor Eminent...

Heeft u ook een leuke anekdote over de 310 of over Eminent in het algemeen? Laat het ons weten!